شیرآلات اهرمی از پرکاربردترین انواع شیرآلات است که، به دلیل طراحی متنوع و عملکرد کارآمد، جایگاه ویژهای در میان مصرف کنندگان دارد. این مدل به کاربران این امکان را میدهد که با استفاده از یک دسته اهرمی، فشار و دمای آب را تنظیم کنند. در این مقاله با ساختار، نحوه عملکرد و انواع شیرآلات اهرمی آشنا خواهید شد. همچنین، نکاتی کلی در مورد نصب، مزایا، معایب و اشکالات رایج شیر اهرمی خواهید خواند که دانستن آن ها در زمان خرید شیرآلات مفید خواهد بود.
در شیرآلات اهرمی قطعه ای به نام کارتریج امکان قطع و وصل و کنترل تمام ویژگی های آب را تنها به کمک یک دسته اهرمی فراهم می کند. کارتریج شیر اهرمی درون بدنه شیرآلات قرار می گیرد و از بالا به دسته اهرمی متصل است. با حرکت دادن دسته توسط کاربر وضعیت کارتریج تغییر کرده و تمام ویژگی های جریان آب تنظیم می شود.
شیرآلات اهرمی چیست؟
شیرآلات اهرمی دارای یک دسته اهرمی است که فشار و دمای آب را کنترل می کند. کاربر با حرکت دسته به سمت بالا و پایین میزان و فشار آب خروجی را تعیین می کند و با حرکت دسته به چپ و راست دمای آب را تنظیم می کند. زمانی که دسته در منتهی الیه راست قرار دارد آب در سردترین حالت و زمانی که دسته در منتهی الیه چپ قرار دارد آب در گرم ترین حالت خود است. امّا ساختار شیر اهرمی چیست که کاربر می تواند فقط با حرکت دادن یک دسته اهرمی تمام ویژگی های آب را به دلخواه خود تغییر دهد؟
شیرآلات اهرمی چگونه کار می کند؟
در شیرآلات بهداشتی اهرمی جریان آب سرد و گرم به مرکز شیر می رسند و از قطعه ای به نام کارتریج شیر اهرمی عبور می کنند. کارتریج یا مغزی شیر اهرمی دارای یک دسته، دو سطح سرامیکی کاملاً صیقلی روی هم، ماده روان کننده بین این دو سرامیک و پایه های نگهدارنده کارتریج تشکیل شده است. دسته کارتریج به دسته شیرآلات اهرمی متصل است که توسط کاربر کنترل می شود. هر یک از دو سطح سرامیکی دارای چند روزنه هستند که با منطبق شدن بر روی یکدیگر مسیری برای عبور جریان آب فراهم می کنند. با حرکت دسته شیرآلات اهرمی، سرامیک های کارتریج به صورت افقی بر روی هم می لغزند تا انطباق سوراخ ها صورت گیرد و مجراهای ورودی آب گرم و سرد باز و بسته شوند. این مکانیزم با تنظیم نسبت جریان آب سرد و گرم ورودی به شیر دمای آب را نیز کنترل می کند. در نهایت، یک جریان آب واحد در دمای دلخواه به سمت خروجی آب (آبریز شیر اهرمی) هدایت می شود.
شیرآلات اهرمی چه بخش هایی دارد؟
به بیان خیلی ساده شیر اهرمی شامل چهار بخش اصلی است:
-
بخش اول لوله ای است که شیرآلات را به منبع اصلی آب متصل می کند تا آب به درون شیر راه یابد.
-
بخش دوم کارتریج یا دریچه ای برای عبور آب است که قطع و وصل جریان آب را کنترل می کند.
-
بخش سوم، دسته اهرمی که کنترل کارتریج را برای کاربران فراهم می آورد.
-
بخش چهارم، مسیر عبور آب درون شیر است که آب را به محل خروج هدایت می کند.
هر یک از این بخش ها دارای چندین قطعه و لوازم است که عملکرد شیرآلات را ممکن می سازد. مثلاً پس از قرار دادن کارتریج درون محفظه مربوطه، باید آن را به کمک مهره کارتریج در جای خود محکم کرد و سپس برای زیبایی بیشتر کاور مهره را بر روی آن قرار داد.
مزایا و معایب شیرآلات اهرمی
در مقاله مزایا و معایب شیرآلات اهرمی مدل های کلاسیک و اهرمی از نظر عملکرد، تنوع طراحی و قیمت، دوام، نوع نصب و مزایا و معایب به طور کامل مقایسه و بررسی شدند. در مجموع، کار با شیرآلات اهرمی سرعت و سهولت بیشتری دارد و این مدل ها دارای دوام بیشتر و بازه قیمتی گسترده تر هستند. علاوه بر این، به دلیل ابعاد کوچکتر برای فضاهای جمع و جور مناسبترند. به جز موضوع سلیقه نیز نمی توان عیب خاصی برای شیر اهرمی برشمرد.
انواع شیرآلات اهرمی
شیرآلات اهرمی، چه از نظر طراحی و رنگ و چه از نظر محل نصب، یکی از متنوع ترین انواع شیرآلات است. در طراحی شیرآلات اهرمی خلاقیت و ارگونومی دو نکته کلیدی است که هر دو در کنار یکدیگر معنا پیدا می کنند. ممکن است مدلی بسیار خلاقانه و حتی زیبا باشد، امّا تا زمانی که به سهولت قابل استفاده نباشد، در حد یک کانسپت باقی می ماند و کاربردی نخواهد بود. طرح شیر اهرمی می تواند ساده و مینیمال یا پر از جزئیات و ماکسیمال باشند.
مدل های اهرمی از نظر نصب به شیر توکار و شیر روکار تقسیم بندی می شوند. مدل های توکار مینیمال تر و زیباتر هستند و مدل های روکار بخش بیشتری از شیرآلات را بر روی دیوار نمایش می دهند.
البته از نظر کاربرد نیز می توان شیرآلات اهرمی را به 4 دسته تقسیم بندی کرد:
اشکالات رایج شیرآلات اهرمی
جای تعجب ندارد که شیرآلات اهرمی نیز مانند انواع شیرآلات ممکن است با گذشت مدتی دچار اشکالاتی شود. نکته مثبت در دسترس بودن انواع راهنما جهت تعمیر شیر اهرمی است که به کمک آن ها می توانید بخش عمده مشکلات را در خانه حل کنید. مواردی مانند تعمیر چکه شیر آب اهرمی، سفت شدن شیر اهرمی و برطرف کردن علت هرز شدن شیر آب قدیمی به راحتی در منزل قابل انجام است. سایر موارد مانند علت کم شدن فشار آب شیر اهرمی در منزل قابل شناسایی است و با تميز كردن شيرآلات رسوب گرفته به سادگی برطرف می شود.
اگر قصد خرید شیرآلات اهرمی را دارید، علاوه بر نکاتی که به صورت کلی در راهنمای خرید شیرآلات آمده است، مواردی خاص تر مانند ساختار و نحوه عملکرد شیرآلات اهرمی، ابعاد و محدودیت های فضای نصب، نوع نصب (توکار یا روکار)، طراحی متناسب با دکوراسیون، مزایا و معایب شیرآلات اهرمی و قابلیت برطرف کردن اشکالات رایج این نوع شیرآلات در منزل را بررسی کنید. در نهایت، انتخاب شیر اهرمی نه تنها میتواند زیبایی و کارایی شیرآلات شما را افزایش دهد، بلکه موجب صرفهجویی در مصرف آب نیز خواهد شد.
استفاده از این مقاله صرفا با لینک فعال مجاز است.
دسته بندی: دانستنی های شیرآلات بلاگ